művész


Pannon Filharmonikus Zenekar

Pannon Filharmonikus Zenekar

A Pannon Filharmonikusok a tudomány, a művészetek, köztük a zene regionális központjának, Pécs városának szimfonikus zenekara.
A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György, bécsi zeneszerző alapította. A több mint 200 éves múlttal bíró pécsi zenekar másfél évtizede látványos fejlődésnek indult, melynek eredményeképpen mára az ország meghatározó együttese és…

 Tovább

Aktuális programok


Jelenleg nincs futó program!

A Pannon Filharmonikusok a tudomány, a művészetek, köztük a zene regionális központjának, Pécs városának szimfonikus zenekara.
A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György, bécsi zeneszerző alapította. A több mint 200 éves múlttal bíró pécsi zenekar másfél évtizede látványos fejlődésnek indult, melynek eredményeképpen mára az ország meghatározó együttese és márkája lett. A siker nem maradt a városfalakon belül, a zenekarnak teltházas koncertsorozata van Budapesten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Müpa megnyitása óta, és a legjelentősebb európai fővárosi koncerttermekben is fellépett Zürichtől Bécsen át a Berlin Philharmonie nagyterméig.
A Pannon Filharmonikusok napjainkban modern koncertzenekari formában az 1000 férőhelyes, világszínvonalú hangversenyteremmel bíró pécsi Kodály Központ rezidens zenekara. Az együttes a nemzeti zenekari cím birtokosa.

A zenekar igazgatója Horváth Zsolt, a Bécsi Zeneakadémián és a Pécsi Tudományegyetemen végzett trombitaművész-közgazdász, aki másfél évtizede áll a Pannon Filharmonikusok élén. Az igazgató 15 évvel ezelőtt az európai felsőkategóriás szimfonikus zenekarok működési alapelemeit, strukturális jellemzőit és piaci működését tanulmányozva állította fel a magyarországi fejlődés lehetséges sarokpontjait, és professzionális menedzsmenttel valósította meg a tervet a mindenkori művészeti vezetés tudatos társulatépítésével összhangban.
Az együttes eladott jegyeinek száma mára százszorosa a megújulás előttinek és a bérleteseinek számát több mint ötszörösére növelte úgy, hogy a Pannon Filharmonikusok művészeti-szakmai rangja a legnagyobb hazai együttesekkel állja ki a versenyt.

A társulat művészeti vezetői Hamar Zsolt (2000-2009) és Peskó Zoltán (2009-2011) voltak, 2011-2018 között Bogányi Tibor töltötte be a vezető karmesteri posztot, majd 2019 januárjától Bogányi Tibor és Gilbert Varga együtt a zenekar vezető karmesterei. Vass András állandó karmesterrel 2009 óta dolgozik együtt a zenekar, első állandó vendégkarmestere 2016-ig Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója volt, aki több mint tíz éven át második zenekaraként szerette és tisztelte a Pannon Filharmonikusokat.

A legjelentősebb hazai művészek – Bogányi Gergely, Ránki Dezső, Perényi Mikós, Várdai István, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Miklósa Erika, Marton Éva, Tarkövi Gábor, Eötvös Péter, Jandó Jenő, Várjon Dénes, Vashegyi György, Frankl Péter – megbecsülését és a rendszeres közös munkát is élvezheti a zenekar. Az együttes önálló, hazai koncertjei mellett rendszeres meghívottja a legfontosabb magyarországi fesztiváloknak, így többek között a Miskolci Bartók Plusz Operafesztiválnak vagy a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. Sokadik éve állandó partnere a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatának, továbbá egyik alapítója a széleskörű nemzetközi együttműködésen alapuló Armel Operafesztiválnak, melynek keretében a zenekar számos díjnyertes produkcióban közreműködött.

A Pannon Filharmonikusok szakmai színvonalának és az európai szemléletmódú vezetésének a nemzetközi rangú művészpartnerek adnak elfogulatlan hitelt, hiszen a nemzetközi zenei szcéna olyan magasrangú művészei rendszeres partnerei az együttesnek, mint Maxim Vengerov, Krzysztof Pendereczki, Leopold Hager, Mischa Maisky, Fazil Say, Roby Lakatos, Placido Domingo, José Carreras, Xavier de Maistre, Sharon Kam, Jonathan Cohen, Akiko Suwanai, Marie-Elisabeth Hecker, Andrej Gavrilov, Olari Elts, Ivan Repusic, Riccardi Frizza, Dejan Lazić, Nebojša Jovan Živković.

Rezidens zeneszerzői és szólista programja során olyan kimagasló művészekkel dolgozott többek között együtt, mint Balassa Sándor, Gyöngyössy Levente, Dubrovay László, Bogányi Gergely vagy Benjamin Schmid, akivel több közös lemezfelvétele is készült az együttesnek. A zenekar rendszeres koprodukciós partnere a Müpának, melynek keretében olyan kimagasló művészekkel lépett színpadra, mint Jessica Pratt vagy Anja Harteros, a Nemzetközi Domingo Fesztivál keretében pedig a New York-i Metropolitan operaénekeseivel nyújt közös nyári koncerteket Pécsett. 

A zenekar minden korosztálynak kínál programot az újszülöttektől az időskorúakig, innovatív projektjeivel a fiatalokat is bevonzza a koncertekre, ugyanakkor saját Fesztiválkórusával a barokk zenében is nemzetközi díjat érdemlően állja meg a helyét. A közönségével közvetlen és személyes kapcsolatot ápoló együttes páratlan népszerűségnek örvend a fővárosban, és gyümölcsöző együttműködéseket valósít meg a pécsi gazdasági szereplőkkel, egyesületekkel, intézményekkel.

A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben pedig Baranya Megye Művészeti Díját. 1998-ban Bartók Béla−Pásztory Ditta-díjat kapott, 2007- ben Baranya Megye Területi Príma-díjasa, 2007-től továbbá a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt, 2015-ben az Armel Operaversenyen különdíjat kapott a produkciókban nyújtott kivételes zenei teljesítményéért, 2016-ban a díjnyertes Eötvös-opera bemutatójában közreműködött, 2017-ben pedig a közönségdíjas produkció színpadra állítását köszönheti az együttesnek a fesztivál. 2017 őszén a 47. Varasdi Barokk Esték legkiemelkedőbb produkciójának elismerését vehette át a Pannon Filharmonikusok és a zenekar Fesztiválkórusa.

Győri Filharmonikus Zenekar - Pannon Filharmonikusok

Győri Filharmonikus Zenekar - Pannon Filharmonikusok

Veszprémi Programiroda Kft.
  • Zene

Ajánlataink


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!



X