Program


Az orosz zongora - Maraton 1.koncert. Orosz Zenei Fesztivál 2021
3

Az orosz zongora - Maraton 1.koncert. Orosz Zenei Fesztivál 2021

Csajkovszkij 180+1 “Az orosz zongora” - 3 koncertes zongoramaraton első koncertje
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. október 9. szombat, 18:00

Műsor: Kétzongorás
Csajkovszkij- Diótörő szvit op.71a
Rahmanyinov: I. szvit op.5
Fellépők: Pregun Tamás, Szabó Marcell - zongora

Pregun Tamás
11 éves korában kezdett zongorázni. Két év zeneiskolai képzés után, 13 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia előkészítő tagozatára. Ezekben az években több versenyen is részt vett, 2004-ben a zágrábi nemzetközi ifjúsági zongoraversenyen 3. díjat, 2005-ban Olaszországban a „Citta di Gorizia” nemzetközi zongoraversenyen 1. díjat nyert. 19 éves korától tanulmányait ugyanezen intézménynek az egyetemi képzésében folytatta. Számos koncerten és fesztiválon lépett már fel Európában és Japánban, szólóban és kamarában egyaránt.
2010-ben egy teljes tanévet párizsi Conservatoire Supérieur nagyhírű intézményében tanult.2012-től a Zeneakadémia Doktoriskolájának hallgatója. Disszertációjának fókuszában az orosz posztromantikus komponista, Szergej Rahmanyinov művészete áll, akinek a műveit hosszú évek óta folyamatosan repertoárján tartja. 2017-ben elnyerte a Fischer Annie előadóművészeti ösztöndíjat.
A szóló műsorok mellett rendszeresen fellép kamaraegyüttesével, a Musiciens Libres-el, melynek alapító tagja. Műsoraik fókuszpontjában a klasszikus átiratok mellett az új generációs magyar zeneszerzők művei állnak. A fellépések mellett a zeneszerzés világa is egyre nagyobb szerepet játszik művészi tevékenységében, 2018 óta több alkalommal is bemutatta a Musiciens Libres-nek komponált saját szerzeményeit.

Szabó Marcell
nyolcévesen kapta első hivatalos zongoraóráit, tizenkét évesen pedig már a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályában tanult. Sokáig legalább akkora erőbedobással görkorcsolyázott, mint zongorázott, egy sérülés-sorozatnak köszönhetően azonban döntenie kellett, és az extrém sport helyett a zongorázást választotta. A 2010–2011-es tanévben a brüsszeli Koninklijk Conservatorium hallgatója volt, 2012-től pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában folytatja tanulmányait. A 2016-ban Fischer Annie-ösztöndíjat, 2015-ben Junior Prima Díjat nyert zongoraművész az elmúlt években számos nemzetközi versenyen is sikert aratott. 2014-ben a szegedi 6. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen 1. díjat, kortárs zenei és zenekari különdíjat, a 33. Nemzetközi Delia Steinberg Zongoraversenyen Madridban 3. díjat, a 16. Nemzetközi Île de France Zongoraversenyen Párizsban 1. díjat és különdíjat nyert. A párizsi győzelem igazi „bakancslistás ügy” volt számára, melynek köszönhetően számos fesztiválmeghívást kapott és több szólóestet is adhatott a francia fővárosban. 2015-ben Rahmanyinov 2. (c-moll) zongoraversenyével állhatott  színpadra a Müpában. Rahmanyinov zenéje örMini-maratoni koncertjeinken az orosz történetek lesznek a középpontban, három formátumban: két zongorás, négykezes, illetve szóló zongoraművek.
Rachmaninov I. szvitjét Csajkovszkijnak ajánlotta és egyik levelében úgy is hivatkozott rá, mint zenei képek sorozata (erre utal a „Fantázia-tablók” alcím is). A négytételes kompozíció négy költő versét dolgozza fel. A maraton magját Csajkovszkij balettjei adják: a három mese Csajkovszkij legkedveltebb művei közé tartoznak és a Csipkerózsikából nem más készített átiratot, mint a fiatal Rachmaninov. A mese-vonalat erősíti Prokofjev örökérvényű darabja, a Péter és a Farkas, melyet az orosz zongorista-pedagógus Tatjana Nyikolajeva írt át. A maraton zárásaként Muszorgszkij „Egy kiállítás képei” ciklusában Hartmann festő barátja valódi és képzeletbeli képei elevenednek meg lelki szemeink előtt, melynek tablói a nyitó Rachmaninov szvittel rezonálnak.

A zongoramaraton koncertjei:
18:00  Kétzongorás koncert
Csajkovszkij: Diótörő szvit op.71a
Rahmanyinov: I. szvit op.5
Fellépők: Pregun Tamás, Szabó Marcell - zongor
19:15 Négykezes koncert
Csajkovszkij - Rahmanyinov: Csipkerózsika szvit op.66a - 20’
Csajkovszkij - Langer : Hattyúk tava szvit op.20a - 21
Fellépők: Balogh Ádám, Szabó Marcell .zongora
20:30  Szólókoncert
Sz.Prokofjev-T.Nyikolajeva: Péter és a Farkas op.67
P.I.Csajkovszkij: Dumka op.59
M.Muszorgszkij: Egy kiállítás képei
Fellép:Szabó Marcell - zongora

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!X