Program


Az orosz zongora - Maraton 3.koncert. Orosz Zenei Fesztivál 2021
2

Az orosz zongora - Maraton 3.koncert. Orosz Zenei Fesztivál 2021

Csajkovszkij 180+1 “Az orosz zongora” - 3 koncertes zongoramaraton harmadik koncertje
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. október 9. szombat, 20:30

Műsor:
Sz.Prokofjev-T.Nyikolajeva: Péter és a Farkas op.67
P.I.Csajkovszkij: Dumka op.59
M.Muszorgszkij: Egy kiállítás képei
Fellép:Szabó Marcell - zongora

A “zongoramaraton” harmadik előadása  szólókoncert.Három programzene lesz terítéken, három orosz zeneszerzőtől. Prokofjev edukációs céllal írott Péter és a Farkas művét az orosz zongoraművész-zongoratanàr Tatjana Nyikolajeva írta át, aki a Zeneakadémián is adott hangversenyt az 50-es években. Csajkovszkij ritkán hallott Dumka zongoradarabjának az alcíme “jelenetek egy orosz faluból”, a falusi lét minden öröme és bánata megjelenik a kompozícióban. Zárásként Muszorgszkij zongoraciklusa hangzik el, melyet építész-festő barátja Hartmann halála után írt meg. A sorozatban valódi és képzeletbeli festmények elevenednek meg, melyeket a visszatérő “séta-motívum” köti össze.

Szabó Marcell nyolcévesen kapta első hivatalos zongoraóráit, tizenkét évesen pedig már a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályában tanult. Sokáig legalább akkora erőbedobással görkorcsolyázott, mint zongorázott, egy sérülés-sorozatnak köszönhetően azonban döntenie kellett, és az extrém sport helyett a zongorázást választotta. A 2010–2011-es tanévben a brüsszeli Koninklijk Conservatorium hallgatója volt, 2012-től pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában folytatja tanulmányait. A 2016-ban Fischer Annie-ösztöndíjat, 2015-ben Junior Prima Díjat nyert zongoraművész az elmúlt években számos nemzetközi versenyen is sikert aratott. 2014-ben a szegedi 6. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen 1. díjat, kortárs zenei és zenekari különdíjat, a 33. Nemzetközi Delia Steinberg Zongoraversenyen Madridban 3. díjat, a 16. Nemzetközi Île de France Zongoraversenyen Párizsban 1. díjat és különdíjat nyert. A párizsi győzelem igazi „bakancslistás ügy” volt számára, melynek köszönhetően számos fesztiválmeghívást kapott és több szólóestet is adhatott a francia fővárosban. 2015-ben Rahmanyinov 2. (c-moll) zongoraversenyével állhatott  színpadra a Müpában.

 

Mini-maratoni koncertjeinken az orosz történetek lesznek a középpontban, három formátumban: két zongorás, négykezes, illetve szóló zongoraművek.
Rachmaninov I. szvitjét Csajkovszkijnak ajánlotta és egyik levelében úgy is hivatkozott rá, mint zenei képek sorozata (erre utal a „Fantázia-tablók” alcím is). A négytételes kompozíció négy költő versét dolgozza fel. A maraton magját Csajkovszkij balettjei adják: a három mese Csajkovszkij legkedveltebb művei közé tartoznak és a Csipkerózsikából nem más készített átiratot, mint a fiatal Rachmaninov. A mese-vonalat erősíti Prokofjev örökérvényű darabja, a Péter és a Farkas, melyet az orosz zongorista-pedagógus Tatjana Nyikolajeva írt át. A maraton zárásaként Muszorgszkij „Egy kiállítás képei” ciklusában Hartmann festő barátja valódi és képzeletbeli képei elevenednek meg lelki szemeink előtt, melynek tablói a nyitó Rachmaninov szvittel rezonálnak.

A zongoramaraton koncertjei:
18:00  Kétzongorás koncert
Csajkovszkij: Diótörő szvit op.71a
Rahmanyinov: I. szvit op.5
Fellépők: Pregun Tamás, Szabó Marcell - zongor
19:15 Négykezes koncert
Csajkovszkij - Rahmanyinov: Csipkerózsika szvit op.66a - 20’
Csajkovszkij - Langer : Hattyúk tava szvit op.20a - 21
Fellépők: Balogh Ádám, Szabó Marcell .zongora
20:30  Szólókoncert
Sz.Prokofjev-T.Nyikolajeva: Péter és a Farkas op.67
P.I.Csajkovszkij: Dumka op.59
M.Muszorgszkij: Egy kiállítás képei
Fellép:Szabó Marcell - zongora

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!X